Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα των παιδιών


Η 20η Νοέμβρη είναι ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των παιδιών. Την ημέρα αυτή, το 1989 δημιουργήθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αυτή η Σύμβαση είναι μία διεθνής Συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λέει ότι όλα τα παιδιά γεννιούνται με βασικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τα 54 άρθρα της Σύμβασης με τα αναγνωρισμένα δικαιώματα των παιδιών.

Συζητάμε στην παρεούλα λοιπόν για το τι είναι τα δικαιώματα και ποια είναι αυτά.
Δείχνουμε καρτέλες με εικόνες για να τα αφομοιώσουν πιο εύκολα τα παιδιά.
Φτιάχνουμε κατασκευές.
Δίνουμε στα παιδιά φύλλα εργασίας.
Διαβάζουμε κάποιο σχετικό βιβλίο με τα δικαιώματα

Ενδεικτικά βιβλία της Αλίξ Καμπρέρα, εκδόσεις Μεταίχμιο
Σε κάθε βιβλίο της σειράς παρουσιάζεται μία από τις αρχές της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Τα δικαιώματα του παιδιού: Το μονοπάτι του σοφού-Η ιστορία αυτή βασίζεται στην Πρώτη Αρχή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί πρέπει να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα, χωρίς την παραμικρή διάκριση.
Τα δικαιώματα του παιδιού: Το παιδί που δεν είχε δει τον ήλιο-Η ιστορία αυτή βασίζεται στη Δεύτερη Αρχή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί πρέπει να απολαμβάνει ιδιαίτερη προστασία, όμως πάντα σε συνθήκες ελευθερίας και αξιοπρέπειας.
Τα δικαιώματα του παιδιού: Ο Αμίν έχασε το δρόμο του-Η ιστορία αυτή βασίζεται στην Τρίτη Αρχή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί πρέπει από τη γέννησή του να έχει όνομα και εθνικότητα.
Τα δικαιώματα του παιδιού: Το μαγικό κουτί της Αριάδνης-Η ιστορία αυτή βασίζεται στην Τέταρτη Αρχή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί πρέπει να έχει τροφή, στέγη, ψυχαγωγία και ιατρική περίθαλψη.
Τα δικαιώματα του παιδιού: Ο νέος κόσμος του Ρίκι-Η ιστορία αυτή βασίζεται στην Πέμπτη Αρχή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί που μειονεκτεί σωματικά, διανοητικά ή κοινωνικά πρέπει να απολαμβάνει την ιδιαίτερη μεταχείριση, εκπαίδευση και φροντίδα που απαιτεί η ειδική κατάστασή του.
Τα δικαιώματα του παιδιού: Που πήγαν όλοι οι γονείς;-Η ιστορία αυτή βασίζεται στην Έκτη Αρχή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί έχει ανάγκη από αγάπη και γονική φροντίδα για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
Τα δικαιώματα του παιδιού: Το χρώμα των γνώσεων-Η ιστορία αυτή βασίζεται στην Έβδομη Αρχή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία σε κάθε παιδί πρέπει να αναγνωρίζεται το δικαίωμα της εκπαίδευσης, που θα προάγει τη γενική παιδεία του και θα του δώσει τη δυνατότητα να γίνει ένα χρήσιμο μέλος της κοινωνίας.
Τα δικαιώματα του παιδιού: Οι μικροί πειρατές-Η ιστορία αυτή βασίζεται στην Όγδοη Αρχή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα όλων και να απολαμβάνουν πάντοτε προστασία και περίθαλψη.
Τα δικαιώματα του παιδιού: Ένα κάστρο γεμάτο χαμόγελα.-Η ιστορία αυτή βασίζεται στην Ένατη Αρχή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία κανένα παιδί δεν πρέπει να εργάζεται μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία, ενώ όλα τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφή εγκατάλειψης, σκληρότητας και εκμετάλλευσης.
Τα δικαιώματα του παιδιού: Ο έμπορος της φιλίας-Η ιστορία αυτή βασίζεται στη Δέκατη Αρχή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί πρέπει να προστατεύεται από φυλετικές, θρησκευτικές ή όποιας άλλης μορφής διακρίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβολές σελίδας