Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Παιχνίδια γνωριμίας

Το Σεπτέμβριο, ξεκινώντας η νέα σεζόν στον παιδικό σταθμό, είναι απαραίτητα τα παιχνίδια γνωριμίας ώστε να γνωριστούμε καλά και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Παρακάτω θα δείτε μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν..

1.       Το αγαπημένο σου… Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο. Το κάθε παιδί λέει το όνομα του και κάτι που του αρέσει πχ. Με λένε Μιχάλη και μου αρέσει η πίτσα. Το επόμενο παιδί πρέπει να θυμηθεί το όνομα του και ότι, έχει πει ότι αγαπάει και το συστήνει πχ. Είναι η Σοφία και της αρέσουν οι τηγανητές πατάτες. Μετά λέει το δικό του όνομα και το αγαπημένο του. Αν κάποιος δεν θυμάται τον διπλανό του, ο διπλανός του ξανασυστήνεται. Μετά κάνουν συστάσεις με το παιδί που κάθεται δεξιά. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να θυμούνται ονόματα και αγαπημένα. 

2.   Το αγαπημένο μου… Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο. Τους κάνετε μια απλή ερώτηση που να σχετίζεται με τα ενδιαφέροντά τους ‘’ποιο είναι το αγαπημένο σας γλυκό; Ποιο είναι το αγαπημένο σας παραμύθι; Ποιο παιχνίδι σας αρέσει;’’ Πηγαίνετε γύρω στον κύκλο και το καθένα λέει το όνομά του και απαντά στην ερώτηση.

3.     Με λένε… Τα παιδιά βρίσκονται σε κύκλο. Η νηπιαγωγός κρατάει στο χέρι της μια μπάλα, κοιτάει στα μάτια το παιδί που βρίσκεται απέναντί της και του χαρίζει το όνομά της, καθώς του την πετάει. Το παιδί που θα πιάσει την μπάλα, κάνει το ίδιο με κάποιο άλλο παιδί. Το παιχνίδι επαναλαμβάνεται πολλές φορές μέχρι να ακουστούν όλα τα ονόματα της ομάδας. Τα ονόματα πρέπει να ακούγονται δυνατά και καθαρά.
Παραλλαγή: Τα ονόματα ακούγονται με ρυθμό. Συμπληρώνουν λέγοντας: ‘Είμαι ο ….. και μου αρέσει πχ να παίζω με τα τουβλάκια ή ο καλύτερός μου φίλος είναι ο….’

4.      Ο ιστός της αράχνης.. Τα παιδιά βρίσκονται καθισμένα σε κύκλο στη μοκέτα της παρεούλας. Η νηπιαγωγός κρατάει ένα κουβάρι από μαλλί, ξεκινάει λέγοντας το όνομά της και κάτι που της αρέσει πολύ πχ Είμαι η κυρία Δήμητρα και μου αρέσει να ακούω μουσική.. και κρατώντας την άκρη, πετάει το κουβάρι σε ένα παιδί. Εκείνο με τη σειρά του λέει το όνομά του και τι του αρέσει, πιάνει ένα σημείο του νήματος και πετάει το κουβάρι σε άλλο παιδί. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι όλα τα παιδιά να κρατάνε ένα σημείο του νήματος. Με αυτό το παιχνίδι ξετυλίγεται το κουβάρι, ο κύκλος γίνεται σαν ιστός αράχνης και ακούγονται όλα τα παιδιά.
Παραλλαγή: Κάθε παιδί καλείτε να θυμηθεί τα όσα είπε το παιδί που του πέταξε το κουβάρι.

5.     Τσαφ τσουφ, το τρένο ξεκινά… Η νηπιαγωγός λέει ότι είναι η ατμομηχανή του τρένου. Ξεκινάει με ‘τσαφ-τσουφ’, τα παιδιά βαγόνια είναι σκορπισμένα στην αίθουσα ή στην αυλή. Στέκεται μπροστά στο πρώτο βαγόνι και λέει: ‘Με λένε Δήμητρα’, το παιδί απαντά ‘Με λένε Γιάννη’. Η νηπιαγωγός προτείνει: ‘Θέλεις να κάνουμε μαζί ένα τρένο;’ Το παιδί απαντά ‘Θέλω’ και η νηπιαγωγός λέει: ‘πήγαινε πίσω μου και έλα να βάλουμε μπρος με το όνομά σου’. Πηδούν και οι δύο επιτόπου, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά και φωνάζουν ‘Γιάννης τσαφ τσουφ, Γιάννης  τσαφ τσουφ’ με μεταβολή ο Γιάννης γίνεται η ατμομηχανή και τσαφ τσουφ ξεκινά και σταματά το επόμενο βαγόνι. Λέει ‘Με λένε Γιάννη’, το παιδί απαντά ‘Με λένε Ελευθερία’ ‘Θέλεις να έρθεις στο τρένο μας’ ‘Θέλω’, ‘Πήγαινε πίσω μου’ κλπ. Κάθε φορά το νέο παιδί-βαγόνι γίνεται ατμομηχανή.

6.    Το καπέλο… Χρειαζόμαστε ένα καπέλο. Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο. Βάζει η νηπιαγωγός το καπέλο και λέει το όνομά της. Μετά το δίνει στο παιδί, αυτό φοράει το καπέλο και λέει το όνομά του. Αυτό γίνεται όταν όλα τα παιδιά πουν το όνομά τους. Στη συνέχεια κάνουμε προσπάθεια να πούμε τα ονόματα των διπλανών μας. Χτυπάμε με τα χεράκια μας ρυθμικά παλαμάκια, κάθε όνομα χωριστά.

7.     Παλαμάκια στα ονόματα.. Εξηγείτε στα παιδιά ότι κάθε όνομα έχει διαφορετικές συλλαβές και ότι θα χτυπάτε τις συλλαβές καθώς θα τραγουδάτε με κάποιο τρόπο τα ονόματα. Μπορείτε να τα χτυπάτε δυνατά ή σιγανά,, φωνάζοντας ή ψιθυρίζοντας πχ Μα-ρί-α, Κα-τε-ρί-να

8.   Κίνηση και όνομα…Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο. Σηκώνεται ένα και κάνει μία κίνηση που εκφράζει το όνομά του και μία άλλη για το επίθετό του. Τα υπόλοιπα παιδιά προσέχουν αυτό που κάνει την κίνηση. Κάνουν όλα τα παιδιά το ίδιο με τα ονόματά τους. Αν θέλετε η ομάδα μπορεί να επαναλαμβάνει την κίνηση του παιδιού που βρίσκεται μέσα στον κύκλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβολές σελίδας