Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Παιχνίδια που αναπτύσσουν την ομαδικότητα και την συνεργασία

Παιχνίδια που αναπτύσσουν την ομαδικότητα και την συνεργασία

1. Ο κόμπος
Η ομάδα σχηματίζει κύκλο. Όλοι κλείνουν τα μάτια, απλώνουν τα χέρια τους εμπρός και κινούνται ελαφριά προς το κέντρο μέχρι να πιάσουν τα χέρια κάποιου άλλου. Κάθε χέρι πρέπει να κρατάει ένα μόνο χέρι. Κατόπιν ανοίγουν τα μάτια. Η ομάδα τώρα πρέπει να λύσει τον «κόμπο» στον οποίο είναι δεμένη χωρίς να λυθούν τα χέρια. Απαγορεύονται οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η επικοινωνία πρέπει να γίνεται με τα μάτια και τα σώματα.

2. Σωτηρία στην αγκάλη σου
Ένας «κυνηγός» κυνηγάει τους άλλους. Όποιον ακουμπά γίνεται εκείνος «κυνηγός». Ο μόνος τόπος όπου ένα «θήραμα» είναι ασφαλές είναι όταν βρίσκεται στην αγκαλιά ενός άλλου. Απαγορεύεται τα θηράματα να μένουν αγκαλιασμένα.

3. Αγώνες τυφλών
Ένα παιδί είναι ο «τυφλός» και ένα ο «οδηγός» Ο «οδηγός» μπορεί να οδηγεί τον «τυφλό» με εντολές από κάποια απόσταση, π.χ. τρία βήματα εμπρός/στοπ/στροφή δεξιά/δύο μικρά βήματα πλάγια κλπ. Με τον τρόπο αυτό ο «τυφλός» μπορεί να οδηγηθεί ανάμεσα σε διάφορα αντικείμενα στο δωμάτιο. Το παιχνίδι αποκτά ενδιαφέρον εάν τεθούν στόχοι ταχύτητας ανάμεσα σε ζευγάρια ή αγώνες μετ’ εμποδίων. Π.χ. να οριστεί μια διαδρομή ανάμεσα σε αντικείμενα, να αξιολογείται αν κάποιος ακουμπήσει τα αντικείμενα κ.ά.

4. Ένας ήχος μας ενώνει
Η ομάδα χωρίζεται σε ζεύγη. Συμφωνούν για έναν κοινό, χαρακτηριστικό ήχο, π.χ. σφύριγμα πουλιού, μελωδία κλπ., ο οποίος θα είναι ο τρόπος αναγνώρισής τους. Κλείνουν όλοι τα μάτια και απλώνονται στο χώρο. Κατόπιν προσπαθούν με τη βοήθεια του ήχου τους να βρουν το ταίρι τους. Περιμένουν μέχρι να βρεθούν όλοι.

5. Τραυματιοφορείς
Τα παιδιά γίνονται δυάδες και το ελαφρύτερο παιδί καθορίζεται ως «τραυματίας» ο οποίος πρέπει να μεταφερθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο που υποθετικά είναι το νοσοκομείο. Όλες οι δυάδες πραγματοποιούν τη διαδρομή με τη σειρά τους.

6. Το άγγιγμα
Τα παιδιά τρέχουν σε ένα συγκεκριμένο χώρο σκορπισμένα και όπου θέλει το καθένα. Καθώς τρέχουν, ο αρχηγός φωνάζει «χέρι - χέρι». Τότε τα παιδιά πρέπει να τρέξουν, να βρουν ένα άλλο παιδί και να ενώσουν τα χέρια τους. Το παιχνίδι συνεχίζεται αλλάζοντας τις φραστικές εντολές σε «μύτη - μύτη, αυτί - αυτί, μάγουλο - μάγουλο, πλάτη - πλάτη, γόνατο - γόνατο».

7. Το κύμα
Τα παιδιά κάθονται το ένα πίσω από το άλλο σε διάσταση και σε πολύ κοντινή απόσταση. Τους ζητάμε να ξαπλώσουν τότε προς τα πίσω. Τα παιδιά ευχάριστα θα ανακαλύψουν ότι βρίσκονται ξαπλωμένα πάνω στο σώμα του συμμαθητή τους. Η άσκηση συνεχίζεται ζητώντας τους να καθίσουν και να ξαπλώσουν πολλές φορές.

8. Mε δεμένα πόδια
Βρείτε κομμάτια υφάσματος ή σπάγκους. Χωρίστε τα παιδιά σε ζευγάρια. Σε κάθε ζευγάρι το κάθε παιδί δένει (χαμηλά) το πόδι του με το πόδι του συμπαίκτη του. Ξεκινήστε έτσι έναν αγώνα δρόμου. Για να νικήσει ένα ζευγάρι απαιτείται συνεργασία (ίδια ταχύτητα και ισορροπία) μεταξύ των δύο παιδιών.

9. Βαρκούλες
Τα παιδιά σε ζευγάρια καθισμένα στο πάτωμα παίζουν τις βαρκούλες κινούμενα δεξιά-αριστερά προσπαθώντας να συντονίσουν την κίνησή τους προς την ίδια κατεύθυνση.

10. Καθρέφτης
Σε ζευγάρι τα παιδιά κάνουν κινήσεις και το ένα πρέπει να αναπαράγει κατοπτρικά το άλλο. Ξεκινήστε κάνοντας η ίδια η νηπιαγωγός τον καθρέφτη και στη συνέχεια βάλτε τα παιδιά σε ζευγάρια αφού βεβαιωθείτε ότι το καθένα έχει την παρέα του. Ρωτήστε τα παιδιά πως ένιωσαν κάνοντας την άσκηση.
Παραλλαγή: Μπορεί να παιχτεί έχοντας σαν καθρέφτη μια μικρή ομάδα, έναν μόνο του ή μια άλλη ομάδα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβολές σελίδας