Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Ομαδικά παιχνίδια μέρος 4ο

Ο Ιάκωβος λέει...
Ένα παιχνίδι που συνήθως τα παιδιά το γνωρίζουν και τους αρέσει πολύ. Δίνετε εντολές στα παιδιά και πριν από κάθε εντολή λέτε «Ο Ιάκωβος λέει…». Τους ενημερώνετε από πριν, ότι εάν «δεν το πει ο Ιάκωβος» δεν πραγματοποιούν την εντολή. Δηλαδή εάν τους πείτε «πιάστε την μύτη σας» δεν πρέπει να το κάνουν γιατί είναι κάτι που «δεν το είπε ο Ιάκωβος»! Όποιος μπερδεύεται βγαίνει από το παιχνίδι και νικητής είναι αυτός που θα «υπακούσει» στις σωστές εντολές μέχρι τέλους.
Με αυτό το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να συγκεντρώνουν την προσοχή τους στον ομιλητή, να ασκούν τις λεκτικές τους ικανότητες και να αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες.

Βάψε χρώμα
Ένα παιδί είναι ο κυνηγός… Φωνάζει «βάψε χρώμα» και λέει ένα χρώμα. Όλα τα παιδιά πρέπει να πιάσουν ένα αντικείμενο αντίστοιχου χρώματος ενώ ο κυνηγός τα κυνηγάει εάν προλάβει και πιάσει κάποιο παιδί πριν αυτό πιάσει το… χρώμα τότε γίνεται εκείνο κυνηγός.

Η σαρανταποδαρούσα
Τα παιδιά καθισμένα στο πάτωμα το ένα πίσω από το άλλο, μπλέκουν τα πόδια τους περνώντας ο καθένας τα πόδια του από τα πόδια του μπροστινού του. Προσπαθούν να κάνουν μία σαρανταποδαρούσα και να κινηθούν στο χώρο.

Φωλιές
Τα παιδιά κινούνται με μουσική στο χώρο. Στο σταμάτημα της μουσικής μπαίνει το καθένα μέσα σε ένα στεφάνι. Σταδιακά αφαιρείτε τα στεφάνια. Περισσότερα από ένα παιδιά μπαίνουν σε ένα στεφάνι και στο τέλος όλα τα παιδιά θα χρειαστεί να μπουν σε ένα. Μπορείτε να πλαισιώσετε το παιχνίδι με αφήγηση, κάνοντας τα στεφάνια φωλιές πουλιών, σπίτια ζώων ή ό,τι άλλο σας ταιριάζει.

Τι άκουσες;
Το παιχνίδι αυτό, βοηθάει τα παιδιά να μάθουν να ακούν και συγχρόνως είναι καλό ξεκίνημα και για κάθε παιχνίδι. Αρχίστε ζητώντας από τα παιδιά να ακούσουν τους ήχους έξω από το παράθυρο. Μετά από ένα λεπτό ζητήστε να μοιραστούν τι άκουσαν. Το άκουσμα δείχνει πόσα τα παιδιά μπορούν να ακούσουν όταν έχει ησυχία. 

Πηγαίνοντας ταξίδι
Ζητάμε από τα παιδιά να παραστήσουν ότι πάνε ένα ταξίδι. Τους λέτε να κλείσουν τα μάτι α και να φανταστούν το ταξίδι. Μετά λέτε την παρακάτω ιστορία στη δική σας εκδοχή. «Θα πάμε ένα ταξίδι σε ένα μέρος μακριά από εδώ που έχει ζέστη και ήλιο γιατί κουράστηκα από τη βροχή. Θα σας πάρω όλους μαζί μου γιατί με κάνετε να αισθάνομαι καλά και με κάνετε να γελάω και κάνετε και ωραίες αγκαλιές. Θα πάρω και τη μαμά μου γιατί όταν είμαι πολύ μακριά, καμιά φορά φοβάμαι. Θα πάρω και τους μαρκαδόρους γιατί μου αρέσει να ζωγραφίζω και μια φωτογραφική μηχανή γιατί θέλω να βγάλω φωτογραφίες. Θα πάρω και τη  ζακέτα μου γιατί θα μπούμε στο καράβι και ίσως να φυσάει την ώρα που θα δούμε τα αστέρια τη νύχτα. Δεν θα κρατήσει πολύ το ταξίδι γιατί οι φίλοι μας και οι οικογένειες μας θα μας επιθυμήσουν. Μετά λένε τα παιδιά την ιστορία τους. Κάνετε ερωτήσεις για να τα βοηθήσετε. Πού θέλετε να πάτε; Με ποιο τρόπο θα πάτε εκεί; Τι πράγματα θα πάρετε μαζί σας; Γιατί θέλετε να τα πάρετε; Ποιόν θέλετε να πάρετε μαζί σας; Γιατί;

Το χρώμα της μάγισσας
Το χρώμα της μάγισσας παίζεται με πολλά παιδιά. Το παιδί που θα φυλάει το ονομάζουμε μάγισσα. Όταν η μάγισσα θα πει ένα χρώμα, τα άλλα παιδιά θα πρέπει να το βρουν και να το ακουμπήσουν. Αν το ακουμπήσουν, η μάγισσα δε θα μπορέσει να τους πιάσει, αν όμως κάποιο παιδί δεν το ακουμπήσει, τότε η μάγισσα θα το πιάσει και αυτό θα γίνει μάγισσα.

Η γατούλα (παρόμοιο με το χρώμα της μάγισσας)
Αυτό το παιχνίδι παίζεται με όσα παιδιά θέλεις. Ένα από αυτά θα κάνει τη γατούλα. Τα άλλα θα απομακρυνθούν περίπου 3 μέτρα. Μετά όλα τα παιδιά θα φωνάξουν:
"Γατούλα, γατούλα, τι χρώμα ζητάς; Τι σου αρέσει και τι προτιμάς;"
Και τότε η γατούλα θα πει ένα χρώμα και τα παιδιά θα τρέξουν να το βρουν. Όποιο παιδί δεν μπορέσει να το βρει, θα τον πιάσει η γατούλα και τότε θα τα φυλάει εκείνο.


Ο βάτραχος
Είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι για παιδιά προσχολικής ηλικίας (2-5 ετών).
Τα παιδιά σχηματίζουν έναν κύκλο. Στο κέντρο κάθεται σταυροπόδι ένα παιδί παριστάνοντας τον βάτραχο (μπορεί να κοάζει, να φωνάζει "βρεκεκέξ κουάξ κουάξ" και να βγάζει τη γλώσσα του προσποιούμενο ότι έπιασε ένα έντομο). Τα υπόλοιπα παιδιά παριστάνουν τα "κουνουπάκια", που γυρίζουν βουίζοντας γύρω γύρω από το βάτραχο και τον ενοχλούν. Ο βάτραχος πρέπει χωρίς να σηκωθεί να απλώσει τα χέρια του για να πιάσει ένα από τα ενοχλητικά κουνουπάκια. Όποιο παιδί ακουμπήσει, παίρνει τη θέση του βατράχου και το παιχνίδι συνεχίζεται!


Τα αρκουδάκια
Αυτό το παιχνίδι παίζετε με όσα παιδιά θέλεις. Ένα από αυτά θα κάνει τη μαμά ή τον μπαμπά και ένα θα κάνει τον γιατρό. Τα άλλα στέκονται το ένα δίπλα στο άλλο και λέμε όλοι μαζί '' .....(λέμε τον αριθμό των παιδιών) πχ 5 άτακτα αρκουδάκια πηδάνε πάνω στα μικρά τους κρεβατάκια, ένα όμως παραπατάει, πέφτει κάτω και το κεφάλι του χτυπάει και η μαμά με αγωνία στο γιατρό τηλεφωνάει''. Η νηπιαγωγός ακουμπάει στο κεφαλάκι του παιδιού που θέλει και το οποίο έχει χτυπήσει. Αυτό σκύβει και ακουμπάει το κεφάλι στο πάτωμα. Η μαμά τηλεφωνεί στον γιατρό και λέει ''ένα αρκουδάκι χτύπησε'' και ο γιατρός απαντά ''τα μικρά τα αρκουδάκια άμα δε θέλουν να χτυπούν στα μικρά τους κρεβατάκια ποτέ-ποτέ να μην πηδούν''. Το παιδάκι τρέχει δίπλα στον γιατρό και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα παιδάκια μέχρι να τελειώσουν. 

Παπουτσομένες καρέκλες
Είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι ταχύτητας. Χρειαζόμαστε 2 καρέκλες και 4 ζευγάρια παπούτσια. Το παιχνίδι παίζετε με 2 παιδάκια τα οποία στον χρόνο που θα τους δώσει η νηπιαγωγός καλούνται να βάλουν σωστά το κάθε παπούτσι στο πόδι της καρέκλας. Μόλις τελειώσει ο χρόνος, όλοι μαζί, παιδιά και νηπιαγωγός ελέγχουν ποιο από τα δύο παιδιά έβαλε σωστά τα παπούτσια. Αυτός θα είναι και ο νικητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβολές σελίδας