Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Ομαδικά παιχνίδια μέρος 3ο

Γιατρέ, γιατρέ
Όλα τα παιδιά σχηματίζουν ένα κύκλο και κρατιούνται από τα χέρια, εκτός από δύο. Το ένα από τα δύο παιδιά που δεν συμμετέχουν στον κύκλο, είναι ο Γιατρός και δεν επιτρέπεται να κοιτάζει τα υπόλοιπα παιδιά. Κάθεται στην άκρη. Το άλλο παιδί μπαίνει στον κύκλο και βάζει τα παιδιά να μπερδευτούν μεταξύ τους, σκύβοντας και περνώντας κάτω από τα χέρια, ή περνώντας ένα πόδι πάνω από τα χέρια κλπ. Χωρίς να λυθούν τα χέρια τους!!! Καλείται ο Γιατρός μετά να τους ξεμπερδέψει.

Λιοντάρια που κοιμούνται
Όλοι οι παίκτες ξαπλώνουν στο πάτωμα ανάσκελα και κάθονται ακίνητοι .Ο αρχηγός (που έχουμε διαλέξει) προσπαθεί να δει αν κινούνται τα "ακίνητα λιοντάρια" και αν δεν κινούνται προσπαθεί να τους κάνει να χάσουν με μορφασμούς, πειράγματα, αστεία κλπ. Όποιος κουνηθεί, σηκώνεται και γίνεται βοηθός του αρχηγού και παρατηρεί με τη σειρά του όλους τους παίκτες και προσπαθεί να τους κάνει να χάσουν. Απαγορεύεται το άγγιγμα. Κερδίζει το τελευταίο "κοιμώμενο λιοντάρι"!!!

Μαντεύω αντικείμενα
Ο πρώτος παίκτης βλέπει ένα αντικείμενο από το περιβάλλον γύρω του. Ενημερώνει τους υπόλοιπους παίκτες για το αρχικό γράμμα αυτού του πράγματος. Μπορεί να δοθεί "βοήθεια", όπως το αν βρίσκεται κοντά ή μακριά, ψηλά ή χαμηλά, αν είναι μεγάλο ή μικρό κλπ. Με τη σειρά όλοι οι παίκτες προσπαθούν να βρουν το αντικείμενο. Ο πρώτος που θα το μαντέψει σωστά, είναι ο νικητής και πλέον αυτός ξεκινάει το παιχνίδι ξανά.


Μπιιιιζ
Ένας παίκτης έχει γυρισμένη την πλάτη σε όλα τα παιδιά. Κάποιο από τα άλλα παιδιά, τον ‘χτυπάει’ στην πλάτη."Μπιιιιζ!!!" φωνάζουν όλα μαζί και αυτός που είχε γυρισμένη την πλάτη πρέπει να βρει ποιός τον "χτύπησε".

Πετάει, πετάει ο γάιδαρος
"Η "μάνα" (που ορίζεται με κλήρο) τοποθετεί τον δείκτη του χεριού της πάνω στην επιφάνεια και όλα τα παιδιά μαζεύονται γύρω της και κάνουν το ίδιο. Λέει η "μάνα": "Πετά, πετά το αηδόνι" και σηκώνει το χέρι της. Την ακολουθούν τα παιδιά φωνάζοντας "Πετάάάάει!". Συνεχίζει η "μάνα" "Πετά, πετά το γεράκι" και σηκώνει το χέρι της. Την ακολουθούν τα παιδιά φωνάζοντας "Πετάάάάει!". Συνεχίζει η "μάνα" : "Πετά, πετά το κεράκι" και την "πατάνε" τα παιδιά από την ομοιοκαταληξία και σηκώνουν τα χέρια τους φωνάζοντας "Πετάάάει!"

Περνά περνά η μέλισσα
Στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλον και στήνουν τα χέρια τους ψηλά, να ακουμπούν, σαν αψίδα. Οι υπόλοιποι σχηματίζουν ουρά και περνούν από κάτω, τραγουδώντας: «Περνά, περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα, παιδόπουλα». Σταματούν το παιδί που περνάει εκείνη τη στιγμή κάτω από την αψίδα και του λένε στο αυτί τη μυστική λέξη που έχουν διαλέξει. Το παιδί ακούει και τις 2 λέξεις και πρέπει να διαλέξει αυτή που του αρέσει περισσότερο. Όποια λέξη επιλέξει, θα πάρει θέση πίσω από τον "αρχηγό" που τη σκέφτηκε. Όποιος πάρει τους περισσότερους, κερδίζει..


Τυφλόμυγα
Η "τυφλόμυγα" προσπαθεί να πιάσει τα παιδιά που βρίσκονται γύρω της και όταν το καταφέρνει πρέπει να ονομάσει ποιόν έπιασε. Αν αναγνωρίσει σωστά, τότε αυτός που έπιασε γίνεται "τυφλόμυγα".


Πούντο πούντο το δαχτυλίδι!
Ένα από τα δημοφιλέστερα παιδικά παιχνίδια.
Παίζεται από πολλά παιδιά, τα οποία κάθονται σε έναν κύκλο και στη μέση του κύκλου στέκεται η μάνα. Τα παιδιά έχουν μπροστά τους ανοιχτές και ενωμένες τις παλάμες τους σαν χουφτίτσα. Η μάνα έχει μέσα στις κλειστές παλάμες της ένα δαχτυλίδι, που πρέπει να το ρίξει μέσα στη χούφτα κάποιου παιδιού χωρίς να γίνει αντιληπτή, καθώς περνάει από μπροστά τους και περνάει τις κλειστές ενωμένες παλάμες της μέσα από τις μισάνοιχτες χουφτίτσες των παιδιών. Η μάνα τραγουδάει:
"Πούντο πούντο το δαχτυλίδι
ψάξε ψάξε δεν θα το βρεις
δεν θα το βρεις, δεν θα το βρεις
το δαχτυλίδι που ζητείς,
δεν θα το βρεις, δεν θα το βρεις
το δαχτυλίδι που ζητείς!"
Μέχρι να τελειώσει το τραγούδι, η μάνα θα πρέπει να έχει αφήσει το δαχτυλίδι σε κάποιο από τα παιδιά, τα οποία θα πρέπει να βρουν ποιος τελικά το έχει.
Αυτός που έχει το δαχτυλίδι το κρύβει κάπου πάνω του με τη βοήθεια της μάνας. Ύστερα τα υπόλοιπα παιδιά προσπαθούν να μαντέψουν που το έκρυψε π.χ. στο παπούτσι του, στην τσέπη του παντελονιού, στο μανίκι του κτλ. Όποιος το βρει γίνεται μάνα και το παιχνίδι συνεχίζεται!

Ο λύκος
Σ΄αυτό το παχνιδοτράγουδο ένα από τα παιδάκια παριστάνει το λύκο όπου στο τέλος κυνηγάει τα υπόλοιπα παιδιά. Όποιος πιαστεί, γίνεται ο λύκος!
Περπατώ περπατώ εις το δάσος
όταν ο λύκος δεν είναι εδώ.
Λύκε λύκε είσαι εδώ;
-Βάζω το παντελόνι μου! ...-Βάζω τα παπούτσια μου! ...-Βάζω το σακάκι μου! ...-Βάζω τα γυαλιά μου ...-Παίρνω τη μαγκούρα μου και σας κυνηγώ!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβολές σελίδας